Momenteel zijn wij aan de slag met de website

Wat is een wortelkanaalbehandeling?
Een wortelkanaalbehandeling ook wel zenuwbehandeling of endodontologische behandeling genoemd, is een behandeling die moet worden uitgevoerd als er in het wortelkanaal of in het kaakbot rondom de wortelpunt van een tand of een kies een ontsteking is of een ontsteking dreigt te ontstaan.
De tanden en kiezen bestaan uit een gedeelte dat boven het tandvlees uitsteekt, de kroon, en een gedeelte dat onder het tandvlees zit, de wortel(s). Tanden hebben normaal gesproken één wortel, kiezen kunnen er meerdere hebben. In elke wortel zit een kanaal, het wortelkanaal, met daarin bloedvaten en zenuwvezels. Het is levend weefsel en wordt ook wel pulpa genoemd.
Normaal gesproken ontstaat een ontsteking van de pulpa door een invasie van bacteriën uit de mondholte. De bacteriën dringen door tot in de pulpa door tandbederf (cariës) of ten gevolge van een lekkende vulling. Ook kan een ontsteking ontstaan door een harde klap op een tand, bijvoorbeeld door een valpartij. Een ontsteking hoeft niet altijd direct klachten te geven. Vaak is hevige gevoeligheid bij het drinken van warme of koude dranken een eerste signaal. Als de ontsteking onbehandeld blijft, kan de ontsteking zich in een later stadium uitbreiden naar het kaakbot rond de wortelpunt van de tand of kies. De zenuw is dan afgestorven. Aanraken van of dichtbijten op de kies is dan zeer pijnlijk.
In de bovengenoemde situatie zal er iets gedaan moeten worden. Naast de pijn die de tand of kies veroorzaakt, is er ook gevaar voor het behoud van de tand of kies. De ontstoken pulpa, voor zover die nog niet afgestorven is, moet verwijderd worden. De tandarts boort eerst een gaatje in de tand of kies om toegang te verschaffen tot de pulpa. De wortelkanalen moeten allemaal met kleine vijltjes schoongemaakt worden, precies tot het einde van de wortel. Om deze lengte goed te kunnen bepalen, is het nodig om één of meerdere röntgenfoto´s te maken van de wortel(s). Tijdens de behandeling moeten de wortelkanalen gespoeld worden met een chlooroplossing. Als alle kanalen schoon zijn, moeten de kanalen worden gevuld met een soort staafjes. Deze moeten er voor zorgen, dat bacteriën niet meer door de wortels kunnen dringen. Tenslotte moet de tand of kies nog gevuld worden. Soms is de tand of kies door het tandbederf, maar ook door de behandeling, zodanig verzwakt, dat er een kroon gemaakt moet worden. Op die manier kan de tand of kies nog heel lang mee.