Wat is parodontitis?

Parodontitis begint als een ontsteking van het tandvlees (gingivitis). Indien de gingivitis onbehandeld blijft kan parodontitis ontstaan. Parodontitis is een ernstigere vorm van tandvleesontsteking waarbij het kaakbot betrokken raakt. Hierbij gaan de vezels rondom de tanden en kiezen kapot en ontstaat een ruimte tussen het tandvlees en het kaakbot (pockets). Deze pockets vullen zich met tandplaque en tandsteen. De tanden en kiezen kunnen hierdoor uiteindelijk loslaten omdat het fundament van het kaakbot is aangetast. Dit betekent dat de tanden en kiezen kunnen uitvallen of getrokken moeten worden.

Parodontitis gaat niet altijd gepaard met pijn waardoor het onopgemerkt kan voorkomen en voortschrijden. Sommige mensen zijn vatbaarder dan anderen voor het krijgen van parodontitis. Bij het ontstaan van parodontitis spelen een aantal factoren een rol:

  • bacteriën
  • levensstijl (bijv. roken of stress)
  • erfelijke aanleg
  • sommige ziekten (bijv. suikerziekte)

 

De wisselwerking tussen de bovengenoemde factoren bepaalt de snelheid waarmee parodontitis zich ontwikkelt.

 

Gingivitis of parodontitis geconstateerd, wat nu?

Het is ontzettend belangrijk om uw gebit professioneel te laten reinigen en instructies te krijgen voor het dagelijks onderhoudt van uw gebit. U kunt hiervoor terecht bij onze mondhygiënist. Een mondhygiënist is een hbo opgeleide paramedicus gespecialiseerd in het voorkomen en genezen van (ernstige) tandvleesproblemen. De mondhygiënist onderzoekt uw tandvlees en bespreekt de bevindingen met u. Aan de hand van dit onderzoek stelt de mondhygiënist een behandelplan op, zodat u weet hoeveel afspraken u nodig heeft en wat de kosten zullen zijn.