Een nieuw kunstgebit is een hele verandering. Uw kunstgebit is een belangrijke factor als het gaat om het kauwen en spreken. Bovendien zijn de kunsttanden erg belangrijk voor uw uiterlijk en de esthetiek. Uw tanden zijn immers uw eerste blikvanger.

Een kunstgebit op maat

Hoe gaan we te werk bij een nieuw kunstgebit? In de meeste gevallen is het mogelijk om eerst het kunstgebit te maken, na een aantal zittingen passen en meten is de prothese klaar. Daarna kunnen de voortanden eruit gehaald worden. Dit houdt in dat u niet zonder voortanden hoeft te lopen, ook in de periode dat het kunstgebit wordt vervaardigd. In sommige gevallen kan het enkele weken duren voor het kunstgebit klaar is. Dit kan per situatie verschillen.

Als u al een gebit heeft en hier een nieuwe voor in de plaats wilt, kan dat ook. Dit geldt ook voor het vervaardigen van een klikgebit. Dit is een kunstgebit op implantaten.

Partiële prothese

Een partiële prothese is een plaat- of frameprothese. Dit is een vervanging van een of meer tanden of kiezen. Dit kan dus een goede oplossing zijn als uw verloren tanden of kiezen niet door een andere voorziening, zoals een brug, kroon of implantaat, vervangen kan worden. De prothese uitneembaar. Bruggen, kronen en implantaten zitten vast en zijn niet uitneembaar.

Plaatprothese

De plaatprothese is gemaakt van een roze, tandvleeskleurige kunsthars. Hierin zijn de kunsttanden en -kiezen verankerd. De plaatprothese rust geheel op het slijmvlies van de mond. Deze prothese kan eventueel vastzitten met ankertjes aan de overgebleven tanden of kiezen.

Frameprothese

Bij een frameprothese is de basis van metaal gemaakt. Op het metaal is een tandvleeskleurige kunsthars aangebracht. Daarop zitten de kunsttanden of –kiezen verankerd. De frameprothese rust vooral op een deel van de resterende tanden of kiezen en gedeeltelijk eventueel op het slijmvlies. De tandarts kan de frameprothese bevestigen met metalen ankertjes die om enkele tanden of kiezen geklemd zijn of met een soort slotje. In het laatste geval, bij een slotje, wordt de ene kant vastgemaakt aan een kroon, tand of kies en zit de andere kant vast aan de frameprothese. De frameprothese kunt u dan in het slotje schuiven. Het slotje zit meestal aan de binnenkant van de tanden en kiezen en is dus niet zichtbaar. Metalen ankertjes zijn soms wel zichtbaar.